Υγεία

Αυτά τα δύο αθλήματα σας χαρίζουν μακροζωία

Αυτά τα δύο αθλήματα σας χαρίζουν μακροζωία

Ο ελεύθερος χρόνος των ηλικιωμένων θα πρέπει να μοιράζεται σε αθλητικές δραστηριότητες, εάν θέλουν να σβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων τους. Ποιες όμως προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι μεσήλικες που συμμετέχουν εβδομαδιαίως σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα,

το τζόκινγκ, το κολύμπι ή το τένις, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ εξέτασαν τα δεδομένα που προέκυψαν από ερωτηματολόγια 272.550 ενηλίκων ηλικίας 59 έως 82 ετών, στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο “NIH-AARP Diet and Health Study”.

Εστίασαν σε επτά δραστηριότητες και πόσο αυτές μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου: το τρέξιμο, την ποδηλασία, την κολύμβηση, το περπάτημα αλλά και άλλες αερόβιες ασκήσεις, καθώς και αθλήματα που χρησιμοποιείται η ρακέτα και το γκολφ.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι ο οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων, στα πλαίσια της συνιστώμενης ποσότητας της άσκησης εβδομαδιαίως (2,5 έως 5 ώρες μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 1,25 έως 2,5 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης),

σχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με την καθόλου συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες.

Παρόλα αυτά, δύο ήταν τα αθλήματα που προσέφεραν τα μεγαλύτερα οφέλη. Όταν ανέλυσαν το ρόλο κάθε δραστηριότητας ξεχωριστά, συμπέραναν ότι τα αθλήματα ρακέτας προσέφεραν 16% μείωση του κινδύνου και το τρέξιμο 15% μείωση αντίστοιχα.

Ωστόσο, όλες οι δραστηριότητες που διερευνήθηκαν συσχετίστηκαν ομοίως με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αντίστοιχα, τα αθλήματα ρακέτας συνδέθηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακούς θανάτους, κατά 27%, ενώ το τρέξιμο συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, κατά 19%.

Τέλος, πιο κερδισμένοι ήταν οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο, καθώς πέτυχαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου.

Εκτός από τα αθλήματα, ακόμα και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες απομάκρυναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 5%, ακόμα και σε μικρότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν σε καμία από τις δραστηριότητες που μελετήθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Εγκυμοσύνη-Μελέτη: Αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο

achaiavoice

ΕΟΔΥ: 2.501 νέα κρούσματα, 10 θάνατοι και 119 διασωληνωμένοι

achaiavoice

Κορονοϊός: Ποιοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επαναλοίμωξης

achaiavoice

Κορονοϊός-Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά: Ένα στα τέσσερα τεστ θετικό

achaiavoice

ΕΟΔΥ: 19.303 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι, 96 διασωληνωμένοι, οι 59 (61.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι

achaiavoice

Δερματολόγος συνιστά να πλένετε μόνο αυτά τα τρία μέρη του σώματος στο ντους

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα