Αχαΐα

Αχαΐα: Στα “κάγκελα” οι εμποροϋπάλληλοι – Τι απαιτούν από την κυβέρνηση

Αχαΐα: Στα “κάγκελα” οι εμποροϋπάλληλοι – Τι απαιτούν από την κυβέρνηση

Πριν και μετά το lockdown των επιχειρήσεων κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι σαρώνουν τα πάντα για τη «διάσωση της οικονομίας» για να βγουν αλώβητοι από την κρίση και να ανακάμψουν ξανά. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Θέλουν το μάρμαρο για άλλη μια φορά να το πληρώσει ο λαός.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων φέρνει εμάς, τους  χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, αντιμέτωπους με απολύσεις χωρίς να τηρείται ούτε η ρήτρα μη απόλυσης για 45 μέρες μετά την αναστολή. Παράδειγμα ο όμιλος Calin που έκανε απολύσεις και πριν το lockdown και μετά. Ταυτόχρονα έχουμε δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, αναγκαστικές άδειες, σμπαραλιασμένα ωράρια και εντατικοποίηση η οποία θα εκτιναχθεί αν αναλογιστούμε ότι δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από επιχειρήσεις αφήνουν ανενημέρωτους χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης και την δέσμευση για την πληρωμή τους για όσο διάστημα έχει γίνει η άρση της.

Όλα αυτά με την βούλα της κυβέρνησης η οποία φρόντισε να ψηφίσει και να εφαρμόσει εν μέσω πανδημίας, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες μεταφράζονται σε εργασιακή ζούγκλα χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους και έρχονται να δώσουν συνέχεια στον ήδη εφαρμοζόμενο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν χτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάδελφοι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τη ζωή μας με τα κέρδη της κάθε επιχείρησης. Ας σκεφτούμε: Οι εργοδότες έχουν μπουκώσει από τα κέρδη και τα εκατομμύρια και τώρα βγαίνουν ενισχυμένοι με νέα αντεργατικά όπλα στην φαρέτρα τους. Στο εμπόριο έκλεισαν το έτος 2019 με τεράστια κερδοφορία και τρελούς τζίρους. Πολλοί από αυτούς εν μέσω πανδημίας έκαναν επενδύσεις ετοιμάζοντας νέα καταστήματα, διεύρυναν τις επενδύσεις τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχουν εξασφαλίσει από Κυβέρνηση και ΕΕ πακτωλό χρημάτων και φοροελαφρύνσεων.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι μετά βίας τα βγάζουμε πέρα. Ο φόβος της απόλυσης και της απληρωσιάς κυριαρχεί, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας, να μείνουμε χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς τα αναγκαία για την επιβίωση μας.

Όσες έχουμε παιδιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, καθώς η επιστροφή μας στη δουλειά γίνεται χωρίς καμία κοινωνική μέριμνα για τη φύλαξη και την προστασία της υγείας των παιδιών μας. Όλα ανάγονται στην ατομική μας ευθύνη. Άμα έχεις πληρώνεις. Αλλιώς ζεις με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή κουβέντα δεν λένε για το τι μέτρα θα πάρουν για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων σε συνθήκες πανδημίας. Ήδη σε κάποια καταστήματα που επαναλειτουργούν εφαρμόζονται κουτσουρεμένα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και περιορίζονται στην προαιρετική χρήση  μάσκας που προμηθεύονται οι εργαζόμενοι.

ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Το σύνθημα που επιλέξαμε να γιορτάσουμε την φετινή πρωτομαγιά είναι περιγραφικό της σαπίλας που ζούμε και επιβεβαιώνεται δυστυχώς μέρα με την μέρα. Μπορεί ο ιός να είναι αόρατος, όμως όλοι βλέπουμε ότι κριτήριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι «να μην κρασάρει το σύστημα υγείας» και όχι η προστασία της υγείας του λαού με μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού.

Είδαμε  τις εικόνες των μαζικών τάφων που άνοιξαν στις ΗΠΑ όπου μαζί με τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται κατακόρυφα και τα κρούσματα της ανεργίας ξεπερνώντας τα 26 εκατομμύρια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός!!!

Ήρθε η ώρα να βγουν πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα από εμάς, τους παραγωγούς όλου του πλούτου.

Δεν πάει άλλο! Πληρώσαμε πολλά! Να μην πληρώσουμε ξανά! Να μην επιτρέψουμε με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης μας στους χώρους δουλειάς! Να μην γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων .

Συνάδελφοι κανείς να μην νιώσει μόνος του! Γίνε μέλος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας. Τώρα αποφασιστικά να οργανώσουμε την πάλη μας  για τα εργασιακά μας δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια μας! Είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τώρα αποφασιστικά να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και επιτροπές υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
 • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους / 40ώρο- 8ώρο-  5ήμερο για όλους
 • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
 • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
 • Μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
 • Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
 • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός  φυσικός αερισμός,
 • Να αυξηθούν τα διαλείμματα στους εργαζόμενους.
 • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
 • Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές  άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
 • Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
 • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές
 • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣE ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτ/νία

newsroom

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Πάτρα: Εκπαιδευτικό σεμινάριο 22 έως 27 Ιουλίου, παραγωγής ταινιών από την Περιφέρεια

newsroom

Πάτρα: Τεστ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου ζητούν οι κρατούμενοι

newsroom

ΕΟΔΥ, 3.197 τα νέα κρούσματα: 158 Αιτ/νία, 72 Αχαϊα, 23 Ηλεία – 1356 Αττική – 52 θάνατοι

achaiavoice

Αχαΐα: Έρευνα σε εξέλιξη για τις διαθέσιμες αίθουσες στα σχολεία της Πάτρας

newsroom

ΕΟΔΥ – 137 νέα κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα: 92 Αχαΐα, 25 Ηλεια, 20 Αιτ/νία

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα