Αχαΐα Οικονομία

Αχαΐα: Όλα έτοιμα – Ανοίγουν και… ελπίζουν καφέ και εστίαση

Αχαΐα
Αχαΐα: Όλα έτοιμα – Ανοίγουν και… ελπίζουν καφέ και εστίαση

Η επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το πιο σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία και οικονομία
καθώς σε Εστίαση και Τουρισμό εργάζεται το 50% των εργαζομένων και των επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα ενώ το 80% του τζίρου των επιχειρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αχαΐας, γίνεται μετά το Πάσχα και έως τα τέλη Οκτωβρίου, όσο το επιτρέπει ο καιρός.
Το άνοιγμα των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως και των εμπορικών επιχειρήσεων που προηγήθηκε, θα είναι ένα δειλό βήμα προς μια νέα κανονικότητα
– όχι για όλους όμως, αφού πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν αφού το καλοκαίρι, ειδικά στο κέντρο δεν τα ευνοεί- η οποία περιέχει δύο σοβαρά ερωτηματικά:
– Πόσο αποφασιστικά θα κινηθεί η Πολιτεία έως και τα τέλη του έτους και αν η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας, παράλληλα με πιο γενναίες φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΦΠΑ σε άλλα είδη, εκτός από τον καφέ.
-Πόσο αποφασιστικά θα κινηθούν Δήμος Πατρέων και Κτηματική Υπηρεσία στην επέκταση των διαθέσιμων χώρων σε πεζοδρόμους, πλατείες και παραλίες.
Ως προς το δεύτερο, η δημοτική αρχή της Πάτρας, μετά την συνάντηση με το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ, κάλεσε τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα όσου διαθέτουν σχετικές άδειες κοντά σε κοινόχρηστους χώρου και αιγιαλό,
να σπεύσουν έως τι 31 του μηνός για ανανέωση και ειδικές διευθετήσεις επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον δεν περιορίζεται η πρόσβαση των ΑμΕΑ.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η Κτηματική, μετά τι σχετικές συζητήσεις, θα επεκτείνει ο χώρος στον αιγιαλό, υπό προϋποθέσεις τήρησης του νόμου για τραπέζια και ξαπλώστρες και εφόσον δεν τοποθετούνται μόνιμες κατασκευές.
Η συμφωνία με Δήμο και Κτηματική προβλέπει και μείωση των τελών που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων και παραλίας.
Για τη χρήση παραλίας οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στην Κτηματική ποσό 13 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωναν 22 ευρώ το τ.μ.
Η μείωση για φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μόλις 5 ευρώ το τ.μ.
Το επόμενο διάστημα, το θέμα των εξωτερικών χώρων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο γενικότερης συζήτησης καθώς το θέμα της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου θα ανοίξει για τα καλά με τη συζήτηση για νέους πεζοδρόμους και πλατείες να κυριαρχεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης χρημάτων, η δημοτική αρχή της Πάτρας απώλεσε, μετά από ενστάσεις ιδιοκτητών, χώρους που είχαν δεσμευθεί για πλατείες στο σχέδιο πόλης ενώ το Ανατολικό Πάρκο στον Ριγανόκαμπο και το Πλατανόδασος στον Καστελλόκαμπο, παραμένουν αναξιοποίητα.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οσον αφορά στο θέμα της παροχής ρευστότητας, τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες επιχειρήσεις της Αχαΐας στρέφονται προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ‘ΤΕΠΙΧ ΙΙ’ για τα κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου και άτοκη χρηματοδότηση.
Τα κεφάλαια δίδονται πάντως από πολλές τράπεζες με εγγυήσεις είτε σε επίπεδο ρευστότητας είτε σε επίπεδο ακίνητη περιουσίας, κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί ήδη πολλά παράπονα.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αχαΐας (8 στις 10) έμειναν εκτός του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα το επανεξετάσει.
Οι επιχειρήσεις ζητούν διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο τη πανδημίας, μπόνους για την εφάπαξ καταβολή του φόρου και τριπλασιασμό στις δόσεις καταβολής φορολογικών οφειλών καθώς και νέα πάγια ρύθμιση
Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση για μείωση του ΦΠΑ σε περισσότερα είδη για Εστίαση και Αναψυχή.
Για τις 15 Ιουνίου προσδιόρισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στα καταστήματα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων καφέ και εστιατορίων της Πάτρας μέσα στο καλοκαίρι.
Ηδη πολλές επιχειρήσεις με μεγάλους εσωτερικούς χώρους και περιορισμένο εξωτερικό χώρο, στη Ρήγα Φεραίου, δεν θα ανοίξουν σήμερα.
Εν αναμονή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας για τους εσωτερικούς χώρους αλλά και το θέμα με την λειτουργία των κλιματιστικών, τα οποία δύνανται να μεταφέρουν τον COVID στο περιβάλλον, επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές έως και τις αρχές Ιουνίου. Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν διανομή φαγητού.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φάκαλο, ιδιοκτήτη κέτερινγκ, για το φετινό καλοκαίρι, από τον περασμένο Μάρτιο έως και πρόσφατα, είχε ακυρωθεί το 100% εκδηλώσεων και δεξιώσεων.
Τα κέτερινγκ ανοίγουν επίσης στις 15 Ιουνίου μαζί με τα εποχικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

 

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
από το pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα: Ο Γρηγόρης Λέων «χτυπάει» ξανά – Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

achaiavoice

Αχαΐα: Αντίδραση της Εκκλησίας για την ανάκληση γνωστού γλυκού κουταλιού

newsroom

Πάτρα – Πισπιρίγκου: Πως πέρασε τη 2η νύχτα της στην ΓΑΔΑ

achaiavoice

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Χαλανδρίτσας

newsroom

Εστίαση: Εκτός της ενίσχυσης 40.000 μικρές επιχειρήσεις

achaiavoice

Ρύθμιση χρεών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία: Αυτοί είναι οι τρόποι

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα